Autonóm kamionok – Új korszak az autonóm közlekedésben

2023. július 18.

Az Iveco járműgyártó cég és a Plus, mely az autonóm vezetésre specializálódott, összefogva nyitják meg az utat az önvezető kamionok tömeggyártása előtt. Most indítják el tesztüzemben az Iveco S-Way-et, amely a Plusdrive technológiával rendelkezik, az állami utakon.

Autonóm kamionok világa

Az autonóm kamionok olyan járművek, amelyek a mesterséges intelligencia és különféle szenzorok segítségével képesek önállóan navigálni az utakon, anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükségük. Ez a technológia új paradigmát teremt a közúti szállításban, mivel lehetővé teszi, hogy a kamionok hosszabb időn keresztül, szünet nélkül dolgozzanak, csökkentve a szállítási időt és a működési költségeket.

Autonóm kamionok előnyei

Az autonóm kamionok használata számos előnyt kínál a hagyományos, ember vezette kamionokhoz képest. Egyik fő előnye, hogy csökkentik a balesetek kockázatát, mivel képesek kiszűrni a potenciális veszélyeket és megfelelően reagálni rájuk, még olyan helyzetekben is, ahol az emberi vezetők esetleg nem lennének képesek. Emellett az autonóm kamionok hozzájárulnak a közlekedési hatékonyság növeléséhez is, mivel képesek optimalizálni a sebességet és az útvonalat, valamint csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást.

Autonóm kamionok tesztje Németországban

Iveco és Plus bejelentették, hogy az S-Way, amely az Plusdrive fejlett vezetősegítő megoldással van felszerelve, Németországban elkezdte tesztjeit az állami utakon. A tesztüzem megkezdése előtt átfogó tesztelési és validálási folyamatot hajtottak végre, beleértve a nyilvánosan nem elérhető útvonalakon végzett teszteket, a nyilvános úthálózatból származó adatok validálását és a tesztvezetők képzését.

Biztonsági koncepció és a TÜV SÜD szerepe

Ez a lépés, az első nyilvános utakon végzett tesztek, jelentős mérföldkövet jelent a tömeggyártás felé vezető úton, mint ahogyan ezt mindkét cég közös sajtóközleményében is megerősítette. A TÜV SÜD is részt vett a biztonsági koncepció ellenőrzésében, amely az állami utakon végzett tesztek alapját képezi.

Iveco és a Plus közös célokról és a Plusdrive rendszerről

Marco Liccardo, a Iveco Group technológiai és digitális igazgatója a következőképpen nyilatkozik:

„Az új generációs, AI-alapú, előrejelző biztonsági technológiák, mint a Plusdrive, biztonságosabbá, egyszerűbbé és fenntarthatóbbá teszik a kamionforgalmat, és segíthetnek csökkenteni a balesetek kockázatát, csökkenteni a üzemanyag-fogyasztást, javítani a vezetők elköteleződését és enyhíteni a kamionsofőr-hiányt Európában.”

Iveco S-Way autonóm kamion

Iveco S-Way autonóm kamion – Forrás: iveco.com

Plusdrive tesztjei további európai országokban

A Plusdrive rendszer modern AI-alapú szoftvert és szenzorokat, mint például a Lidar, Radar és kamerákat, használ az autonóm vezetéshez, hogy a vezető számára „szinte emberfeletti észlelést” biztosítson a jármű környezetéről. A német utakon végzett teszteket a következő hónapokban folytatják és kiterjesztik további európai országokra, mint Ausztria, Franciaország, Olaszország és Svájc, hogy valós adatokat gyűjtsenek a különböző út- és vezetési feltételek között.

Előretekintés: A Plusdrive jövője

Shawn Kerrigan, a Plus COO-ja és társalapítója, büszkén nyilatkozik az együttműködésről és bizakodóan látja a teszt eredményeit:

„Ez a termék már sikeresen bevezetésre került néhány a világ legnagyobb flottájában a kereskedelmi szállításban. Elkötelezettek vagyunk, hogy minél gyorsabban hozzáférhetővé tegyük további flották számára is, hogy nagyobb pozitív hatást érhessünk el.”

Autonóm kamionok jövője

Az autonóm kamionok a jövőben várhatóan még nagyobb szerepet kapnak a globális logisztikában. Mivel a technológia fejlődik, a kamionok egyre több feladatot képesek majd önállóan elvégezni, például a rakomány berakodását és kirakodását, ami további hatékonyságnövelést eredményez. Emellett a hatóságok is egyre inkább felismerik az autonóm kamionok előnyeit, és ennek megfelelően módosítják a szabályozást, hogy támogassák ezt a fejlődést.

Az Iveco és a Plus együttműködése így nemcsak az autonóm kamionok fejlődését segíti elő, hanem hozzájárul a fenntartható és hatékony közlekedési rendszerek kialakításához is.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.