Ipar 4.0 fejlődése: Stratégiai irányítás és digitális üzleti modellek hiánya

2023. július 20.

Az Ipar 4.0 fejlődés megvalósításakor számos piaci szereplőnél hiányoznak a stratégiai irányítás és a digitális üzleti modellek – így vélekedik a Staufen AG üzleti tanácsadó cég egyik tanulmánya.

Mi az Ipar 4.0

Az Ipar 4.0 olyan fogalom, mely az ipari forradalmak negyedik hullámát jelenti. Az Ipar 4.0 jelentős változásokat hoz a gyártási folyamatokban, amelyeknek a digitalizáció, az automatizálás és az adatcserének növekvő mértéke az alapját képezi.

Egyre több gyártási cég kezdi megérteni, hogy az Ipar 4.0 megvalósításának legfontosabb eleme a digitális technológiák használata. Az okos gyártás és a digitalizált termelési folyamatok segítségével a vállalatok képesek javítani a hatékonyságon, növelni a termelékenységet, csökkenteni a költségeket, és jobban reagálni a piaci igényekre.

Ipar 4.0 fejlődés jellemzői

Az Ipar 4.0 olyan jellemzőkkel bír, mint az összekapcsolt gépek és rendszerek (IoT, azaz Internet of Things), a nagy adatmennyiségek kezelése (Big Data), az adatok elemzése (data analytics), az automatizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazása.

Az okos gyárakban, amelyek az Ipar 4.0 alapját képezik, az információk és a fizikai folyamatok összekapcsolódnak az IoT eszközök és az adatelemzési rendszerek segítségével. Ezzel a vállalatok valós időben képesek nyomon követni és optimalizálni a gyártási folyamataikat, ami hatékonyabb termelést és magasabb minőségű termékeket eredményez.

Ipar 4.0 fejlődése – Kihívások és lehetőségek

Bár az Ipar 4.0 számos lehetőséget nyújt, a vállalatoknak szembe kell nézniük néhány kihívással is. Ahogy a Staufen AG „Jövő Ipar 2023” című tanulmánya rámutat, a vállalatoknak stratégiai irányításra és digitális üzleti modellekre van szükségük az Ipar 4.0 sikeres megvalósításához.

Míg néhány vállalat már sikerrel alkalmazza az Ipar 4.0 technológiáit, sokan még csak az út elején járnak. Azonban azok, akik felismerik és kihasználják az Ipar 4.0 által kínált lehetőségeket, jelentős előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben.

Ipari vállalatok digitalizációjának helyzete

Csak a német nyelvterületen működő ipari vállalatok 49 százaléka hajtja előre stratégikusan a saját digitalizációját. A többi cég egyedi projektekben ragadt, és eddig nem találta meg az igazi kapcsolatot a témával. Ezt állapította meg a Staufen AG a „Jövő Ipar 2023” tanulmány keretében, amelyben a D-A-CH régióban 400 ipari vállalatot kérdeztek meg.

Ipar 4.0 fejlődése

Ipar 4.0 fejlődése

Digitalizáció fontossága a vállalatok számára

A felmérés szerint hatból négy vállalat számára a saját digitalizációja a legfontosabb napirendi pont.

Digitalizáció: a lehetőségek és a kihívások

„Amikor a konkrét megvalósításra kerül sor, még sokat kell tennünk, hogy kihasználhassuk a digitalizáció teljes potenciálját”

– mondja Dr. Michael Feldmeth, aki a Staufen AG-nál vezeti a Digitális és Ipar 4.0 üzletágat.

„Sok cég még mindig próbálkozik különböző, nem mindig egymással összehangolt egyedi projektekkel a témához közelítve.”

A digitális projektek fenntartása a gazdasági nehézségek közepette

59 százalékuk a gazdasági helyzet feszültsége ellenére is folytatja a digitalizációs projekteket változatlanul. Majdnem a fele (44 százalék) még új projekteket is elindított.

Digitalizációval járó előnyök

A legtöbbjük (86 százalék) hatékonyság-növekedést remél a projektjeitől. Háromnegyedük (75 százalék) azt várja, hogy a folyamatok átláthatóbbá válnak, és több mint minden második vállalatnál (57 százalék) a digitalizáció segít a költségek csökkentésében.

Digitalizáció potenciális hatása az iparra

A legnagyobb potenciált az ipar a termelés mellett (62 százalék) elsősorban az ellátási lánc hálózatának optimalizálásában látja (60 százalék).

Digitális stratégia szükségessége

„Gyakran a megközelítés kérdése. Minden cég tudja, hogy digitalizálnia kell. Sokan azonban még nem tudják, hogyan hozhatják ki a legtöbbet a digitalizációból, és ezért hatékonyságnövelő projektekkel kezdenek”

– mondja Feldmeth, a digitalizáció szakértője.

Új üzleti modellek fejlesztése

Új üzleti modellek fejlesztése: a digitális átalakulás következő lépése

„A digitalizáció nagy haszna az új üzleti modellek kifejlesztésében rejlik. Az Ipar 4.0 úttörői ezt már a technológia bevezetésekor stratégiai szempontból figyelembe vették.”

Ipar 4.0 és a digitális üzleti modellek

Bár majdnem háromnegyedük (73 százalék) kínál termékeket és szolgáltatásokat az Ipar 4.0 funkcióival, például a prediktív karbantartás területén, mindössze 3 százalékuk fejlesztett ki új üzleti modelleket digitális alapon.

Digitális stratégia szerepe

A digitális stratégia szerepe a jövőbeni versenyképesség biztosításában

„Az egyedi digitalizációs projektek különösen a kis- és középvállalatoknak segítenek, például a jelenlegi válság túlélésében. Aki azonban hosszú távon szeretne életképes maradni, alternatív üzleti modellekre van szüksége, hogy új piacokat és bevételi lehetőségeket tudjon megnyitni”

– mondja Feldmeth.

Az Ipar 4.0 koncepciója a logisztika és fuvarozás területére is kiterjed, ahol az okos technológiák alkalmazása segítségével képesek lehetünk optimalizálni a szállítási folyamatokat és növelni a hatékonyságot.

A jövő ipara 2023 tanulmány

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.