Fuvarozás kisteherautóval

A fuvarozás kisteherautóval talán a legtöbbek által ismert és leggyakrabban előforduló szállítási megoldás a kamionos fuvarozás mellett. Nagyjából a ’90-es évektől az EU-t tekintve az árutovábbítási feladatok 70%-a közúti fuvarozás során valósul meg. A közúti fuvareszközök többfélék lehetnek, akár kisteherautók, pótkocsis vagy nyerges szerelvények, hűtött vagy hűtőgépes járművek, tartálykocsik és így tovább, de minden esetben a fuvarozó vállalkozásnak rendelkezni kell a szükséges engedélyekkel, szakvizsgákkal, továbbá más-más előírásokat kell teljesíteni a jármű típusától és a rakomány jellegétől (is) függően.

Fuvarozás kisteherautóval

A Szibéria Sped kiterjedt szolgáltatásai közé tartozik a fuvarozás kisteherautóval. Cégünk nagy teherbírású hagyományos és speciális közúti fuvareszközökkel évente 1 millió tonna mennyiségben végez belföldi és nemzetközi szállítást és szállítmányozást.

Az alkalmazott járművek korszerűek, alkalmasak megrendelőink termékeinek fokozott védelmére és biztonságos szállítására.
Az ország egész területén 24 órán belüli kiállást tudunk garantálni.

A fuvar kisteherautóra az egyik legkényelmesebb alternatíva lehet, ha szállításról van szó, ráadásul biztonságos, gyors és tervezhető költségekkel jár.

A 3,5 t fuvarok általában háztól-házig, kötetlen pályán történnek. Viszonylag gyors szállítási mód, nem sűrűn szükséges áru átrakodás, de igény szerint ez is megoldható. 

Arra figyelni kell, hogy meg van határozva a rakomány mérete, súlya.

A nem várt balesetek, forgalmi korlátozások, utak zsúfoltsága nehezíthetik a pontos célba érést, bár rutinos fuvarozó vállalkozások ennek megfelelően indítják útnak kisteherautóikat, kalkulálva a nem várt helyzetekkel. 

3,5 t fuvarok

A 3,5 t fuvarok igen gyakoriak a szállítmányozásban. Ezeket általában különböző specifikációkkal bíró kisteherautókkal végezzük a megbízás igénye szerint.

Az áru fel- és lepakolása, épségük megóvása, a közvetlen környezet védelme, az áru biztonságos eljuttatása a feladótól a címzettig bonyolult feladat lehet. Ezért jó, ha rutinos fuvarozó cégre bízza magát, ahol a teljes folyamat egy kézben összpontosul.

Az előre pontosított részletek, a megtervezhető kiadás a megbízónak is sokkal nagyobb kiszámíthatóságot biztosít.

3,5 t alatti fuvarozás feltételei

2022. május 21-től Magyarországon is csak szakhatósági engedéllyel végezhetik a fuvarozást a kistehergépjárműves fuvarozók, vagyis akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végeznek. A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ módosult 2,5 tonnára.

A fuvarozási szolgáltatás szakhatósági engedélye nem személyhez, nem járműhöz, hanem a vállalkozás egészéhez kötődik, lényegében feljogosítja a vállalkozást, hogy díj ellenében közúti szállítási szolgáltatást végezzen.

Az árutovábbítási engedélyre minden, díj ellenében tevékenykedő vállalkozásnak szüksége van, ennek főoldalát a vállalkozás székhelyén kell tárolni.

Mellékleteit, a rendszámos engedélykivonatokat az adott rendszámhoz tartozó fuvareszköz fedélzetén kell tartani. Meglétét, érvényességét a közlekedési hatóság, de a rendőrség vagy társhatóságok is ellenőrizhetik.

Speciális fuvarozási feladatok ellátásához további engedélyekre lehet szükség, például:

  • veszélyes áruk szállítása esetén
  • hulladékok szállításához
  • megengedett méretet, tengelyterhelést vagy össztömeget meghaladó járművek közlekedéséhez
  • városok korlátozott övezeteibe történő behajtáshoz
  • hétvégi vagy ünnepnapi korlátozás idején történő fuvar feladatokhoz

Az árufuvarozói tevékenységhez nem csupán megbízható gépjárművekre, megfelelő kvalitású alkalmazottakra, de engedélyekre is szükség van. Az egyik legfontosabb a fuvarozói engedély, mennek megszerzéséhez nemcsak a vállalkozásnak, de a gépjármű vezetőjének és a szakmai irányítónak többféle igazolással, bizonyítvánnyal rendelkezni kell.

Nemzetközi fuvarozás kisteherautóval

A magyar államhatáron túl uniós tagállamokba átlépő nemzetközi fuvar megbízás teljesítéséhez, végzéséhez árutovábbítási engedély is szükséges. Európai szabályozásról lévén szó, az EU tagállamok hatóságai ugyanúgy elkérhetik a közösségi engedélyt ellenőrzésre, mint egy külföldi fuvarozótól a magyar hatóság.

Lényegében Magyarországot érintő, nemzetközi fuvarfeladat nemzetközi engedéllyel végezhető.

Az útvonal megtervezésénél a speditőr figyelembe veszi az adott útszakasz űrszelvényét, teherbíró képességét/tengelynyomását, az úton található hidakat, nagyfeszültségű vezetékeket, egyéb akadályozó vagy lehetséges veszélyeztető tényezőket.

Ha ezeket figyelmen kívül hagyná, személyi sérülés vagy anyagi károk következhetnének be.

A lehetséges veszélyek mérlegelése mellett a közúti fuvarozás elfogadható kockázatúnak minősül, a kiépített úthálózatok miatt pedig viszonylag gyors és gyakori szállítási forma.

A Szibéria Sped vállalja nemzetközi fuvarok teljesítését kisteherautóval is, mégpedig a teljes szállítási folyamat szakszerű lebonyolítása mellett, a szállítandó áru esetleges speciális igényeinek és a megbízó elvárásainak figyelembevételével.

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.