Újrahasznosítás és hulladékkezelés 2023-ban

2023. június 14.

A hulladék újrahasznosítás terén az Európai Unió tagállamainak haladását vizsgáló figyelmeztető jelentés szerint Németország valószínűleg képes lesz teljesíteni az EU által meghatározott 2025-ös és 2035-ös célokat.

EU előrejelzések és célkitűzések

2023.június 8-án az Európai Bizottság közzétette az EU tagállamainak hulladékkezelési céljainak megvalósításáról szóló jelentését. Az EU tervek szerint 2025-ig a települési hulladékok legalább 55 %-át kell újrahasznosítani vagy felkészíteni az újrafelhasználásra. A csomagolási hulladékok esetében ez az arány 65 %.

Ezen túlmenően, 2025-től az EU tagállamainak különböző újrahasznosítási kvótákat kell teljesíteniük a különféle csomagolóanyagok tekintetében:

  • 75 % papír és karton esetében
  • 70 % üveg és vasfémek esetében
  • 50 % műanyagok és alumínium esetében
  • 25 % fa esetében

Az EU továbbá meghatározta, hogy 2035-ig a települési hulladékoknak csak 10 %-át lehet lerakni. A jelentés szerint kilenc tagállam – köztük Németország – teljesíti az eddig meghatározott újrahasznosítási célokat.

Mely országok maradnak el

A jelentés szerint további nyolc EU-tagállam valószínűleg nem fogja elérni a 2025-re kitűzött települési hulladékokkal kapcsolatos célokat. Ezek közé tartozik Franciaország, Portugália, Svédország és Spanyolország. Tíz tagállam nem fogja tudni teljesíteni sem a települési, sem a csomagolási hulladékokra vonatkozó előírásokat, ideértve Lengyelországot, Romániát, Bulgáriát és Magyarországot is. Továbbá 13 EU-tagállam valószínűleg nem fogja elérni a 2025-re és 2035-re vonatkozó összes célt.

Németország a célvonalban

Peter Kurth, a német Hulladékkezelési, Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Szövetség (BDE) elnöke kiemelte, hogy a figyelmeztető jelentés fontos eszköz a célok megvalósításának nyomon követésében. Németország kiemelkedő teljesítménye a jelentésben pozitív példaként szolgál.

EU kritikája

Az EU Bizottság azonban kritikával illette Németországot a hulladékmennyiségek, különösen a csomagolási hulladékok tekintetében, melyek még mindig magasak. Az EU a tagállamok számára javaslatokat is tett, például az égetésre kivetett adók, a csomagolási anyagokra alkalmazott gazdasági eszközök, valamint a hulladékgyűjtési díjak használata.

Újrahasznosítás és hulladékkezelés

Európai Unió ajánlásai

Németország számára az EU Bizottság a következő ajánlásokat tett:

  • Az égetésre kivetett adók ösztönözhetik a hulladék újrahasznosítását.
  • A csomagolóanyagokra alkalmazott gazdasági eszközök csökkenthetik a csomagolási hulladék mennyiségét és befolyásolhatják a csomagolóanyagok kiválasztását, ezzel elősegítve az újrahasznosíthatóságot és az öko-tervezést.
  • A „Pay as you throw” hulladékgyűjtési rendszer országos szintű bevezetése. Jelenleg csak a népesség körülbelül 30 százalékát fedezi ez a rendszer.

Az újrahasznosítás és a hulladékkezelés fontos területe az Európai Uniónak, és kulcsfontosságú a környezet védelmében. Németország példája és az EU által meghatározott célok segítenek a tagállamoknak a fenntartható fejlődés felé való elmozdulásban.

Az újrahasznosítási célok elérésében fontos szerepet játszik a hulladék hatékony fuvarozása, mivel ez lehetővé teszi a gyűjtött anyagok megfelelő feldolgozó létesítményekbe való eljuttatását.

Új kötelezettségek a cégek számára Magyarországon

2023. július elsejétől Magyarországon is életbe lép a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Július elsejétől kezdve a termék életciklusa végén a hulladék kezeléséért a gyártó válik felelőssé, illetve ha az árucikket külföldről hozták be, akkor az első belföldi forgalmazó lesz a felelős.

Az új rendszerrel rengeteg feladat hárul a vállalatokra, mint például a nyilvántartásba vétel, adatszolgáltatás a hulladékgazdálkodási hatóság felé, valamint díjfizetési kötelezettség a koncessziós társaságnak. A regisztráció elmulasztása súlyos következményekkel járhat, beleértve bírságokat és akár a tevékenység felfüggesztését is.

Európai Unió célkitűzései és Magyarország

Az új szabályozás összefüggésben van az Európai Unió céljával, mely szerint 2025-re a települési hulladék 55%-át, 2030-ra pedig 60%-át, végül 2035-re 65%-át kell újrahasznosítani. Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a települési hulladék újrafeldolgozásának aránya 2014 és 2021 között 30-38% között mozgott. Az EU által 2035-re meghatározott 10%-os célhoz képest, 2021-ben Magyarországon az elhelyezett települési hulladék aránya még 50% volt.

Összefoglaló

Az Európai Unió figyelemmel kíséri a tagállamok hulladékkezelési gyakorlatait, és jelentést készített arról, hogy mely országok haladnak megfelelő ütemben az újrahasznosítási célok felé. Németország a jelentés szerint kiemelkedően teljesít, de az EU továbbra is óvatos a hulladékmennyiségek tekintetében és ajánlásokkal látja el a tagállamokat, például gazdasági eszközök használatát a csomagolási hulladékok csökkentésére.

Magyarország viszont nem áll olyan jól a jelentés szerint, és 2025-ös és 2035-ös célok teljesítésében valószínűleg el fog maradni. Ennek tudatában és az Európai Unió céljaival összhangban Magyarországon 2023. július 1-jétől bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, melynek értelmében a gyártók és a külföldről behozott termékek első belföldi forgalmazói vállalják a felelősséget a hulladék kezeléséért a termék életciklusának végén.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.