Kiskereskedelmi értékesítés 2023-as kihívásai és lehetőségei

2023. június 3.

Az elmúlt néhány évben a kiskereskedelmi értékesítés mélyreható változáson ment keresztül. A hagyományos, fizikai boltokra összpontosító megközelítésből egy integrált, omnichannel stratégiába történt a váltás. Ezt a változást a globális pandémia gyorsította fel, amely arra késztette az iparágat, hogy technológiai beruházásokba fektessenek, összekapcsolva a fizikai boltokat a virtuális boltokkal, és megerősítve ellátási láncukat a láthatóság növelése, az árukészletek áramlásának fenntartása és a gyorsabb utolsó mérföldes szállítási szolgáltatás érdekében.

Kiskereskedelmi értékesíés fogalma

A kiskereskedelmi értékesítés a termékek és szolgáltatások végső fogyasztóknak történő eladását jelenti. Ez a folyamat magában foglalja a termékek bemutatását, a vásárlói igények felmérését, a vásárlói kérdések megválaszolását, és végül a tranzakció lezárását. A kiskereskedelmi értékesítés célja, hogy kielégítse a vásárlók igényeit, miközben profitot termel a kiskereskedő számára. Ez a folyamat lehet személyes (üzletekben), online (weboldalakon vagy mobilalkalmazásokon keresztül), vagy akár telefonon vagy postai úton is.

E-kereskedelem szerepe

Az e-kereskedelem jelentős szerepet játszott a kiskereskedelmi értékesítés növekedésében. Azok a kiskereskedők, akik már rendelkeztek omnichannel képességekkel, jól jártak. A globális pandémia előtt az e-kereskedelem lassan növekedett a kiskereskedelmi értékesítés százalékos arányában, és sok kiskereskedő követte az Amazon példáját, ingyenes kétnapos szállítást kínálva a pandémia előtt.

Kiskereskedelmi értékesítés kihívásai és lehetőségei

Pandémia – ellátási lánc zavarok

A globális pandémia áruhiányhoz, szállítási késésekhez és magasabb ellátási lánc költségekhez vezetett. Emellett a láthatóság szükségessége is nyilvánvalóvá vált, mivel a kiskereskedők értékes időt töltöttek a szállítás keresésével és megszerzésével, a szállítmányok nyomon követésével és a beszállítók diverzifikálásával.

Kiskereskedelmi értékesítés – 2023

A kiskereskedők továbbra is piaci kihívásokkal néznek szembe, miközben folytatniuk kell ellátási láncuk technológiai beruházásait és hálózattervezéseiket, hogy rugalmasak és ellenállóak legyenek a következő lehetséges ellátási lánc sokk esetén.

Munkaerő toborzása

A munkaerő továbbra is az első számú kihívás. 2022.november 30-án 879 000 kiskereskedelmi munkahely maradt betöltetlenül. A munkaerő toborzása és megtartása folyamatos probléma, és az órabéres munkásokért folyó verseny heves, a kiskereskedőknek magasabb béreket és nagyobb rugalmasságot kell kínálniuk.

Kiskereskedők véleménye

A kiskereskedők szerint a 2023-as évben a hangsúly a pandémia alatt létrehozott előrelépéseken lesz, hogy több profitot hozzanak a személyre szabott élményekből, az utolsó mérföldes lehetőségekből és a kiskereskedők által bevezetett kényelmi szolgáltatásokból.

Másodlagos piac/diszkont üzletek

A 2022-ben tapasztalt raktárkészletek éles növekedése, a fogyasztói elvárások változása és az e-kereskedelem növekedése miatt a vállalatok másodlagos piaci csatornákhoz fordultak a felesleges készletek és a visszaküldések eladására.

Kilátások

A fogyasztók valószínűleg óvatosabbak lesznek a kiadásaikban az évben a gazdasági aggodalmak miatt. Ennek ellenére a kiskereskedők ezt az évet arra fogják használni, hogy optimalizálják ellátási láncukat. A Forrester szerint a kiskereskedőknek rugalmas, ellenálló ellátási láncokat kell kialakítaniuk, és adatelemzést kell alkalmazniuk a hatékonyság és a növekedési lehetőségek elérése érdekében.

Összefoglalás

A cikk a kiskereskedelmi iparág 2023-as kihívásait és lehetőségeit vizsgálja. Elemzi a pandémia hatását az iparágra, különösen az e-kereskedelem növekedését és az ellátási lánc zavarokat. A cikk rámutat a munkaerő toborzásának és megtartásának kihívásaira, valamint a másodlagos piacok és a diszkont üzletek szerepére.

 

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.