Európai útdíj kalkulátorok használata fuvarozók számára

2023. szeptember 29.

Nemcsak a szállítmányozó cégeknek, de nekünk, átlag magyar állampolgárnak is fontos, hogy ismerjük az európai útdíj kalkulátorok használatát, hogy a határainkon túli utazás költségei komplexen tervezhetőek legyenek. Az üzemanyagárak mellett igen fontos tényezőnek számítanak az autópályadíjak, hiszen tudjuk, hogy Magyarországon is megkérik az autópályadíjat, de néhány  kivételtől eltekintve, nincs ez másként külföldön sem.

A fuvarozó és szállítmányozó cégeknek naprakésznek kell lenni az európai útdíjakkal, a magyar autópályadíjakkal, a magyar útdíjakkal, hiszen ennek ismeretében tudnak pontos, mindenre kiterjedő és helytálló árajánlatot készíteni megrendelőiknek.

Lássuk hát, hogyan lehet az európai útdíjakra felkészülni, a pontos költségeket kalkulálni!

Miért fontos az útdíj kalkulátor

A fuvarozóknak pontosan tudniuk kell milyen kiadásaik lesznek egy adott szállítási feladat kapcsán, hiszen ehhez igazítják az árakat.

Az útdíj kalkulátorral gyorsan és könnyen kiszámítható a teherautóval történő szállítás során felmerülő útdíj. Ez különösen hasznos, amikor a fuvarozó fedélzeti egységgel rendezi az útdíjat, vagyis rendszeresen, akár napi szinten nagy távolságokon halad keresztül díjköteles utakon. Esetükben egy előre feltöltött számláról automatikusan levonásra kerül az összeg.

Az útdíj kalkulátorok használatával jó előre pontosan lehet tervezni és az útdíj fizetésénél sem éri meglepetés a fuvarozót.

Hogyan működnek az útdíj kalkulátorok

Az egyes országok útdíj kalkulátorai a beállított költségeket, szorzókat tekintve eltérnek egymástól, de azt lehet mondani, hogy az alapvető számítási elvük nagyban megegyezik.

Az európai útdíj kalkulátorok használatához is meg kell adni a tervezett út dátumát, a tehergépjármű, autóbusz típusát, a teherautó tengelyszámát, emissziós osztályát, az autópályán megtett kilométert és az elsőrendű főúton megtett kilométert.

A kalkulátor ezek után az adott ország törvényi előírásai alapján a beállított díjakkal, szorzókkal kiszámolja a várható útdíjat, elvégzi az útdíj kalkulációt.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének honlapján is van útdíj kalkulátor (MKFE E-útdíj kalkulátor), hogy az MFKE tagok minél könnyebben, gördülékenyebben tudjanak útdíjat kalkulálni, költségeiket tervezni.

A kalkulátorban korábban elmentett járművekkel is kalkulálhat a fuvarozó vagy szállítmányozó cég, a szerelvények is hozzáadhatóak, de új jármű és a hozzá kapcsolódó adatok megadására is van lehetőség.

Az Útvonal tervezés és kalkuláció fülön elindítható az új útvonal tervezése, de korábbi, mentett útvonalak is előhívhatóak, igény szerint.

Közlekedési típusok és útdíjak

A magyar gyorsforgalmi úthálózat minden gépjármű számára díjköteles, de van néhány kivétel. Fontos, hogy pontosan tudjuk a közlekedés során, hogy hol kell díjat fizetni és mely útszakaszokat lehet ingyenesen használni.

A tehergépjárművek, vontatók, nyergesvontatók, vagy pótkocsit, félpótkocsit vontató járműszerelvények esetén, amik 3,5 tonna megengedett össztömeg felett vannak, 2013.07.01-től útdíjfizetési kötelezettség vonatkozik.

Mindig tájékozódjon a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról, melyet a 37/2007 (III.26) GKM rendelet szabályoz!

A 2022. február 18-tól alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni Magyarországon:

 • az M0-ás autóút alábbi szakaszai:
  • az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz
  • az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz
  • Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz)
 • az M30-as autópálya Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasza
 • az M31-es autópálya
 • az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza
 • az M4-es autóút Abony-észak és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza
 • az M44-es autóút
 • az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között
 • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy/Balatonberény és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza
 • az M8-as autópálya
 • az M80-as autóút
 • az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza
 • az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza

(forrás: Ingyenesen használható utak Magyarországon 2023-ban)

A fenti felsorolásban nem szereplő gyorsforgalmi szakaszok díjkötelesek és csak autópálya matrica vásárlás mellett vehetők igénybe.

Az autópályadíjak Magyarországon D1, D2, B2, U, D1M kategóriákra bontva és heti, havi, éves, megyei kombinációban kerülnek megadásra, az adott gépjárműhöz mindenki megvásárolhatja az ár-érték-kihasználtság függvényében ideális kombinációt.

Európai útdíj kalkulátorok

Az autópályadíjak Európában országonként különbözőek. Néhány példát említve (személyautóra), Ausztriában egy 10 napos 9,9 EUR, Bulgáriában a heti matrica 13 leva, Németországban személyautóra és motorokra ingyenes, Franciaországban az egyes szakaszokért 6-80 EUR között kell fizetni.

Francia autópályadíj kalkulátor használatánál például meg kell adni az indulási, érkezési várost, az utazás célját, a gépjármű típusát, fogyasztását. Szerb autópályadíj kalkulátornál a gépjármű besorolását, az indulási, érkezési helyet.

Alapvetően az európai útdíj kalkulátorok is a magyar útdíj kalkulátorhoz hasonlóan működnek. Az adott ország jogszabályi előírásainak megfelelően kell adatokat megadni, a kalkulátor pedig a beállított értékekkel, szorzókkal kiszámítja az adott útdíjat.

Európai útdíj kalkulátorok használata

Az útdíjfizetés nem egységes az EU-n belül sem. A fuvarozók, szállítmányozók tudják, hogy Európa legtöbb országában útdíjat kell fizetni.

Hasznos lenne egy európai kamionos útdíj kalkulátor, de a fizetendő útdíjat az egyes országok kalkulátoraival ugyanúgy kiszámolhatjuk.

Ma már könnyedén elérhetőek az EETS rendszerbe tartozó fedélzeti készülékek, melyekkel Európában minden úthasználó hozzáfér az elektronikus útdíjfizetéshez egyetlen fedélzeti eszköz segítségével.

Ez az Európai Elektronikus Útdíjfizetési Szolgáltatás egyszerűsíti a határokon átívelő útdíjfizetést, hiszen Európa 30 országát tekintve 100 különböző útdíjszolgáltató működik, ami meglehetősen bonyolulttá teszi az átláthatóságot.

Útdíjak kiszámítása a gépjármű kategória alapján

A 3,5 tonnát meghaladó járműveket érinti a 2013.07.01-én bevezetésre került e-útdíj rendszer.

A HU-GO néven ismert rendszer használatarányos, de nem csupán a díjköteles utakon megtett kilométer fontos, de a használt út és a gépjármű egyéb jellemzői is.

Az Útdíj kalkulátor a törvényi előírások figyelembevételével és az előírt szorzókkal működik. A gépjármű kategóriáját meg kell adni, ami tengelyszámtól függően J2, J3 és J4 lehet. Az sem mindegy, hogy gyorsforgalmi utat vesz igénybe a közlekedés vagy főutat? A megtett kilométer is megadandó információ a kalkulátor számára.

A teherautó útdíj kalkulátor figyelembe veszi a környezetvédelmi kategóriát is. A járművek A, B, C környezetvédelmi kategóriába kerülhetnek besorolásra és a besorolás típusához is tartozik 1-1 szorzó.

Az útdíj kalkulátor az általa kért adatok megadásával kiszámolja a várható útdíjat az adott járműre, az adott útszakaszra, a megtett távolságra vonatkozóan.

A teherautó útdíj kalkulátor alkalmazásával például egy J2-es teherautó, ami A környezetvédelmi besorolású és 200 km-t tesz majd meg főúton, további 300-ast autópályán, az útdíj kalkulátor szerint 18.144 Ft-os bruttó útdíjjal tervezhet.

Környezetvédelmi tényezők az útdíj kalkulációban

A környezetvédelmi szorzó a teherautó útdíj kalkulátorban 0,8-1,2 közötti. 0,8-as szorzóval a legjobb környezetvédelmi besorolású járművek esetén, míg 1,2-es szorzóval a legrosszabb környezetvédelmi besorolás esetén számol az útdíj kalkulátor.

Magyar teherautók okmányaiból egyértelműen megállapítható a környezetvédelmi besorolás, míg külföldiek esetében ez nem mindig egyértelmű, ezért, ha a külföldi fuvarozó nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani a tehergépjármű pontos környezetvédelmi besorolását, a HU-GO rendszer automatikusan a legrosszabb környezetvédelmi kategóriába sorolja őket.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

A járművezetők számára a munkaidő számítás nem csupán egy adminisztratív feladat; az a biztonságos munkavégzés, a jogszabályi előírások betartása és a pénzbírságok elkerülésének alapja. A pontos munkaidő számítás elengedhetetlen a közúti közlekedés biztonságának fenntartásához, valamint a járművezetők jólétének és a fuvarozó vállalatok gazdasági érdekeinek védelméhez.

Tovább olvasom
FIFO elv alkalmazása és jelentősége

FIFO elv alkalmazása és jelentősége

A készletgazdálkodás az üzleti siker egyik kulcsfontosságú eleme, különösen a gyártás és a kiskereskedelem területén. Ebben az összefüggésben a FIFO (First-In, First-Out) elv alkalmazása kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a módszer segít optimalizálni a készlet forgását, csökkenteni a lejáratok kockázatát és javítani a pénzügyi teljesítményt.

Tovább olvasom
Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

A teherautóval az országhatáron túlra is szállítást végzőknek minden esetben ismerni kell az európai közlekedési korlátozásokat és kamion tilalmakat. Ezek alapján hatékonyabban tervezhető a szállítás folyamata, akár költségeket és időigényt tekintve.

Tovább olvasom
Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.