AIS rendszerek összehasonlítása: parti és műholdas technológia

2023. május 15.

AIS (Automatikus Azonosító Rendszer) technológia hajók nyomon követését teszi lehetővé a világ minden táján. Ez a technológia lehetővé teszi a hajók pontos helyének meghatározását és a navigációs adatok cseréjét, növelve ezzel a biztonságot a tengeren. Két fő típusa van az AIS rendszereknek: a parti AIS és a műholdas AIS. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezeket a rendszereket, és megvizsgáljuk előnyeiket és hátrányaikat.

Parti AIS rendszerek

Egyszerűen fogalmazva, a parti AIS rendszerek a kikötőkben és dokkokban található AIS bázisállomásokon keresztül kapják meg a hajók által kibocsátott AIS jeleket, így határozva meg a hajók helyzetét. Ezek a rendszerek általában 50 tengeri mérföldes területet fednek le.

Parti AIS előnyei

Ezek az előnyök teszik a parti AIS rendszereket ideális választássá a kikötők, dokkok és a part menti területek hajóforgalmának nyomon követéséhez. Azonban, a parti AIS rendszerek lefedettsége korlátozott, ezért a távoli tengeri utakon haladó hajók számára gyakran a műholdas AIS rendszerek jelentik a jobb megoldást.

  • Közeli Távolságú Hatékonyság: A parti AIS rendszerek különösen hatékonyak a kikötők és dokkok közeli területein, ahol a hajók sűrűn haladnak át. Ezek a rendszerek képesek valós idejű adatokat szolgáltatni a hajók helyzetéről és sebességéről, ami segíti a biztonságos navigációt és a forgalomirányítást.
  • Alacsonyabb Költségek: Mivel a parti AIS rendszerek nem igényelnek műholdas kommunikációt, alacsonyabbak a működtetési költségeik, mint a műholdas AIS rendszereknek. Ez teszi őket költséghatékony megoldássá, különösen a rövidebb távolságú vagy regionális hajózás számára.
  • Nagy Felbontású Adatok: A parti AIS rendszerek gyakran nagy felbontású, részletes adatokat szolgáltatnak, mivel közvetlenül a hajóktól kapják az információkat. Ez különösen hasznos lehet balesetek esetén, amikor fontos a lehető legpontosabb információk gyűjtése.
  • Rövidebb Késleltetés: Mivel a parti AIS rendszerek közvetlenül a hajókhoz vannak kötve, a jel átvitelének késleltetése általában rövidebb, mint a műholdas AIS rendszerek esetében. Ez azt jelenti, hogy a parti AIS rendszerek gyorsabban képesek frissíteni a hajók helyzetét és állapotát.

Műholdas AIS rendszerek

Másrészt a műholdas AIS rendszerek a műholdakon található AIS bázisállomások segítségével képesek a hajók nyomon követésére. Ezek a rendszerek globális lefedettséget biztosítanak, így a távoli tengeri utakon haladó hajók is nyomon követhetők.

parti AIS és a műholdas AIS

Műholdas AIS előnyei

A műholdas AIS rendszerek képesek nyomon követni azokat a hajókat is, amelyeket a parti AIS jelek nem érnek el. További előnyeik a gyorsabb frissítési sebesség és a pontosabb adatok. Az AIS rendszerek bármilyen hajó és rakomány követését lehetővé teszik, így teljes képet nyújtanak a szállítási információkról.

Ezenkívül a műholdas AIS rendszerek képesek a történeti rakomány szerződések, a korábbi utak lekérdezését és elemzését is megvalósítani, biztosítva az információk teljességét és visszakereshetőségét.

Az AIS rendszerek valós idejű információkat nyújtanak a hajók navigációjáról, lehetővé téve a teljes út nyomon követését. Integrált térképeket kínálnak, beleértve a tengeri, földrajzi és műholdas térképeket, amelyek között könnyen váltogathatunk.

AIS rendszerek továbbá információval szolgálnak a tengerparti viszonyokról is, mint például az árapály, a légnyomás, a szél és a hullámok.

Műholdas AIS kontra parti AIS

Amíg a parti AIS rendszerek általában a kikötők közelében található hajók nyomon követésére használhatók, a műholdas AIS rendszerek a tengeri hajózás számára nyújtanak globális megoldást. Ez különösen hasznos a nagy távolságokra szállító hajók számára, melyek esetében a parti AIS rendszerek gyakran nem biztosítanak elegendő lefedettséget.

A műholdas AIS rendszerek előnyei között szerepel a nagyobb lefedettség, a gyorsabb adatfrissítés és a pontosabb adatok. Emellett ezek a rendszerek integrált térképfunkciókat kínálnak, beleértve a tengeri, földrajzi és műholdas térképeket, valamint valós idejű információkat nyújtanak a hajók állapotáról és navigációs adatairól.

Jövőbeni alkalmazások

A műholdas AIS rendszerek elősegíthetik a globális hajózási ipar további fejlődését, különösen a távoli és nehezen elérhető területeken. Továbbá, ezek a rendszerek elősegíthetik a hajózási adatok pontosabb és megbízhatóbb gyűjtését, ami hozzájárulhat a tengeri biztonság növeléséhez, a hajózási hatékonyság javításához és a környezeti hatások csökkentéséhez.

Összefoglalás

Összefoglalva, a műholdas és a parti AIS rendszerek egyaránt fontos szerepet játszanak a globális hajózási iparban. Mindkét technológia előnyökkel rendelkezik, és a választás gyakran a specifikus igényektől és körülményektől függ. A hajózási ipar számára a legfontosabb a biztonság, a hatékonyság és a megbízhatóság biztosítása, és mind a parti, mind a műholdas AIS rendszerek hozzájárulhatnak ezeknek a céloknak az eléréséhez.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.